Emms.

Festliga planer- det är just vad det är och här bloggas det från livet i storstan och Sveriges minsta kommun; Sundbyberg!

Verbier + pow pow = saaaaant

Publicerad 2010-02-26 22:16:21 i Festligaplaner,


I natt kom det 2 nya fräscha dm snö! Såklar var förmiddagens åk fiiiina och eftermiddagen lite mer av det knutiga slaget. Perfekt tillfälle att öva tighta ben, bakåtlut och spetsar uppåt. Bildbevis:


Mini först sen Päran, Carina skymtas näst sist- alla är på väg att bli omåkta av Emms som tar fart längst bak (vilken i sin tur mycket snart blir omåkt av Linnéa såklart)!


Pär "sneakar"/krälar Piste Fremmet var inget vi var främmande för, resten av familjen lyckades passera grinden NÅGOT smidigare!


Julkort 2010? Som varje år ställer familjen upp för foto otaliga gånger, någongång ska vi väl lyckas få till en riktigt bra bild?! Ps. kolla in vem som är boomer; mest powpow åkare, full av snö och kittad utrustning!


Välförtjänt afterski på Bar 1936 uppe i pisten, gott att luta sig tillbaka i soffan med en choklad+rom efter dagens långa puderåk.

Skidrapporten från Verbier

Publicerad 2010-02-24 17:09:00 i En vanlig dag,


Efter några dagars bloggtystnad kommer här äntligen rapporten från en solig Schweizisk balkong (se bild!). En rekordlång resa till Stockholm på 5,5 timmar och sedan en supersmidig Norwegian-flight till Geneve lgjorde att jag slutligen landade i Verbier hos familjen och framförallt på Linnéas tillfälliga vistelseort! Har nu flyttat in i familjens lägenhet och till och med hunnit fira Amanda (Linnéas kompis) födelsedag igårkväll med dunder och brak. Var sådär festlig efter att ha varit uppe sen 02.50 men jag och Amanda (syster) gjorde så gott vi kunde för att passa in bland 30 talet svenska boomers. Sånt är livet på en alptopp!

Idag har vi såklart åkt skiiidor sedan liftarna öppnade i morse, glajjigt och dejligt! Lunchen serverades på Katzenhütte, gott och soligt, vi åker alltså i Stig H Olsson och gängets spår. (Eftersom sällskapsresan, Snowroller är inspelad här). Ikväll bjuder Linnéa på middag i sin lya, ska bli kul att se hur hon har det. Anar att kvällen sen blir tidig eftersom vi är taggade att åka till andra sidan dalarna imorron. Off we goooo!




FS-samling 2010 på Kjesäter

Publicerad 2010-02-21 19:18:05 i Scouterna.,


Under helgen som gått har scoutsveriges styrelser träffats, vi har visionerat över framtidens scouting, stämt av hur långt vi kommit i vårt planerade arbete inför 2015 och haft flera intressanta diskussioner. Vi har faktiskt varit riktigt hightec eftersom helgens kunnat följas på twitter (#fssamlingen), woow, den kan även upplevas retroaktivt genom att läsa feedsen nu!

Snökaos är helgens sammantagna upplevelse, blåsigt, stora snömängder och ett totalt havererat tågnät. Jag känenr verkligen med de kollegor vars tåg var två timmar sena eller rent av inställda... SJ har EN uppgift (tillsammans med Banverket), hur svårt kan det va...? Nåväl, en scout möter svårigheter med ett gott humör. :)


Härlig morgon utanför vandrarhemmet


Förbundsstyrelsen luftar sig på eftermiddagspromenad, kallt men friskt!


Emms effektiva fredag.

Publicerad 2010-02-19 21:51:08 i En vanlig dag,


Vaknade i god tid i morse så jag hann läsa DN på sängkanten, gott att vara uppdaterad på vad som hänt redan när man gör morgontoaletten. Jag betalde lite räkningar och traskade mot stan via några ärenden på vägen. Nu har jag alltså hämtat ut mina lagade skidbyxor, köpt ryggskydd och fin underställströja. Pengarna är växlade till schweizerfrang, golvet är dammsugit, jag är nytränad, h¨året är färgat och väskans packning är påbörjad.

Imorron är det revelj 6.30 eftersom Fredrik (L) kommer och hämtar mig en timme senare och vi åker till Kjesäter där resten av Sveriges scoutförbundsstyrelser finns samlade för gemensam möteshelg. Det ska bli mycket spännande eftersom vi har många framtidsplaner att diskutera, hur komemr svensk scouting att se ut i framtiden? Och så är mötena väldigt trevliga också tack vare det goda sällskapet!

Det sägs att det ska snöa ordentligt imorron, familjen får sannerligen köra lugnt till Sturup då! Nu blir det gonatt är trött efter visningen av Shrek the third, over´n out!


Kjesäter: Slottet

Emms och Ola har en mållös handledare!

Publicerad 2010-02-18 20:09:09 i Expanding Reality,


Vår C-uppsats kan nog låta lite som en dröm. (Drömmen har dock inget att göra med dess innehåll om bröstcancer för det är ju inget kul.) 

Vi tar det från början: på våren i termin fyra började par bildas och skrivarkollegor fann varandra. En eftermiddag när jag satt och undrade vem jag skulle skriva med fick jag meddelande av Ola med inbjudan om fika och frågan om vi skulle vara skrivarkollegor. Såklart tackade jag JA och vi fikade kärleksmums på hans balkong i eftermiddagssolen (det va inte så romantiskt som de låter, han hade senare på dagen träff med sin tjej Emelie och jag skulle ju hem till älsklings Fredde). Redan då enades vi om ämnesområdet cancer och eftersom jag skulle till England visste vi också att litteraturstudie var bästa formen för vårt arbete.

Under höstens start började vi pula lite med arbetet och knåpade fram ett syfte och producerade texter hej vilt. (I dagsläget är de flesta, jag tror faktiskt alla, av de texterna kasserade och ersatta. Men det var rackarns bra att ha ett första utkast att skriva på.) Första handledarträffen i september var grunden för det hele och vi snackade oss samman men var lugna eftersom det ju var så väldigt lång tid till startskottet för den riktiga delen av arbetet.

När jag åkt till England jobbade vi lite på varsitt håll, Ola representerade oss båda med bravur på seminarier och la fram undersökningsplan och bollade tankar storartat! I England fick jag artiklar av Ola som jag skulle jobba med och jag producerade en del texter även jag. Väl hemma var det tid för ny handledarträff den 10 december. Eva hade fått vårt material några dagar tidigare, hennes uttryck för hur kaotiskt vårt arbete var visades tydligt. Hon var uppenbart oroad och förklarade för oss att detta ju var ett heltidsjobb som skulle kräva våra vardera 40 arbetstimmar i veckan. Vi två studenter drog öronen till oss och bänkade oss på plan 4 i Kåkenhus och började skriva och pruducera... Vi visste att denna kursen skulle bli minst sagt hektisk...

På tredje handledarträffen den 20 december utbrast Eva att detta ju var jättebra jobbat, vi hade förbättrat grejerna oerhört bra! Kul, nu fick vi en boost att jobba vidare på vårt nya och mer kvalitativa spår! Det blev jullov, varsin skidresa och ytterligare en veckas skrivande. I detta läge kände studenterna verkligen ingen press, vi kunde börja lite senare om dagarna och istället sluta lite tidigare, vi tog en dag fritt varje vecka och hade det rätt bra faktiskt!

När vi sågs hos Eva den 20 januari för att presentera resultatet strukturerades slutet av arbetet upp. Eva var fortfarande nöjd med insatsen och tyckte det såg OK ut, dock påminnde hon om de 40 timmars arbetsveckorna! Studenterna som tidigare haft sånt flyt var inte längre fullt så ödmjuka inför uppgiften som innan och sa bara: de e luuugnt, vi fixar detta, säg vad du vill ha så levererar vi! Och så knatade vi iväg och började en ny termin vilket gav oss två veckors skrivarledighet.

När nya skrivperioden börjat hölls den fjärde träffen, Eva undrade först försiktigt vad som hänt med oss och sa: detta är så rörigt, jag hänger inte med i er text, den har inget flyt, det är inget bra alls... ni var ju så duktiga innan...? Ni måste fila mycket på detta, jag kan inte sätta fingret på vad som är fel, men detta är inte bra iallafall... OJ tänkte vi, shit, dett var ju inte bra, eller hur? En tung arbetsvecka inleddes...

Emms och Ola tog ett rejält krafttag och vi producerade inte en enda ny text på hela veckan. Vi tillvaratog all feedback vi fått, vi konsulterade våra två korrläsare (tillika respektive) Fredrik och Emelie, och textredigerade under fyra långa dagar. Efterhand som metoddelen med metoddiskussionen blev klar skickade vi in den och fick snart ett första kvitto: Mycket bra jobbat, ni har en objektiv och dynamisk text! Såklart gav detta energi och vi rafflade på med resultatet som varit det absolut mest kritiska stycket, vi skickade in och fick tillbaka: svar på tal...

... i svarsmejlet (som kom idag) stod det: "Jag är mållös! Ni har gjort ett jättebra jobb! Texten flyter på bra, kanoners!" Wihoooo, hajja att vi DANSADE hemåt, fyllda av ny energi för att prestera årets absolut bästa uppsats!


To be continued...





Blokus, muffins och resa!

Publicerad 2010-02-17 22:53:37 i En vanlig dag,


Ikväll ringde morsan och sa att de nu bokat årets skidresa, och avfärden är på lördag! Det blir Verbier, så vi kommer att ses hela familjen nere hos Lilli, det ska bli kalaskul! Jag nästan avundas föräldrarnas iskyla gällande inbokning av semestrar, de slår rekord efter rekord, denna gången med bokning 2 dagare före... Men jag vill hävda att de samtidigt har tur (kanske även skicklighet efter sååå måååånga timmars reseletande) att hitta något alls. Kul ska det bli och vi ska CARVA CARVA CARVA som f*n!

Efter en lång skrivardag med små framsteg blev det en gymrunda, såklart finns motivationen nu när skidformen hägrar! Fredde lagade fin middag, jag bakade GI-positiva muffins och sen kom det besök. Nina, Eric och Johanna kom och spelade Blokus och Bohnanza!


Fredde har gjort den fina illustrationen!

Torrsprickor i bloggen

Publicerad 2010-02-16 10:39:55 i En vanlig dag,


Ja här var det sannerligen sparsamt med inlägg. Anledningen är att livet går i full fart farande runt och när jag lyckats skapa tid hade blogg.se kajkat ur.

Well well, nu är vi åter på banan efter en skön och kalasbra skånehelg. Vi drog i fredags morse för att hinna till min arbetsintervju på CSK´s gynavdelning. Det är mycket ovisst hur det gick och resultat kommer i slutet av veckan. Fram tills dess söker jag vidare efter jobb. Arbetsmarknaden i Kristianstad verkade hård med 50 sökande på varje tjänst.

Kvällen avrundades på Taste i goda vänners lag, trevligt att träffa Packe, Stina och syster som dök upp! Nina coh Stoffe joinade också en stund. Vinet var gott och musiken var sådär... :)

Vi vaknade i ett nysnöat Fjälkinge och frukosterade med familjen Brorsson-Strandh, trevligt som alltid. Sen bar det av mot stan för ärenden och därefter kunde vi festladda. Rebecca har ju fyllt 20 och det var stort baluns på Villandsgården, riktgit trevligt var det! Spriten flödade liksom musiken från Conny, det var dans och en uppsluppen stämning! Bästa drinknamnet var ju Cousins at Kulltorp! Tack för en höjdarfest!

Väl återhämtad åkte vi till festlokalen igen och fick bruncha rester, gott än en gång! Helgen avslutades med semmelfika i Vittskövle före hemfärd. Vi stannade 4 gånger på vägen upp, det lär vara någon form av rekord... lite kissepaus, lite matepaus, spolarvätskepåfyllning och tankning. Hmm vi kunde ju varit smarta och samkört alla stoppen... det är lätt att va efterklok! :) Förresten var resan upp mycket angenäm eftersom bilen fått en fin makeover och nu går tyst och fint som en klocka! Tack meckar-Jocke för hjälpen!

Nu är det skolarbete som gäller, väntar på Ola som är på jobbeintervju. Han lär dyka upp snart och då ska vi gå igenom våra tips från coachen, Fredde som läste igenom texten igår!


Vanlig torsdag.

Publicerad 2010-02-11 22:07:12 i En vanlig dag,


Vi hade handledarträff i morse, man kan väl säga att vi var något övermodiga då vi skickat in så idag fick vi gott om feedback och kritik. Man får se det positiva och konstatera att vi har ut något av våra handledarträffar, att vår handledare är mycket bra och kunnig samt att tiden är väl förvaltad. Känns som ett litet bakslag som dock sporrar till att prestera ännu bättre framöver.

Nåväl, nu blir de skolepaus med skåneresa kl 10 imorron, hoppas inte snödrivorna blir allt för ivriga! Syster kommer hem imorron, det är en glad nyhet, ska bli kul att ses, det va längesen, ända sen i London ju! Först ska vi ha en god natts sömn, är så toketrött idag... Gonatt!

Vintersport!

Publicerad 2010-02-10 22:01:10 i En vanlig dag,


Oh jag gillar vintersport! Ikväll har vi varit i Yxbacken här i Norrpan och åkt skidor, jag Nina, Bella, Johanna och Jonte. Tre brädor och två skidåkare. Backen är inte enormt stor eller lång men helt ok för några timmars kvällsåkning. Det är rackarns skönt att få komma ut en runda efter en lång dags skrivande.

Idag har vi haft hemstudier och pysslat med pedagogikexaminationen där det är meningen att ett paper ska produceras. Tyvärr känns instruktionerna över innehållet inte helt solklara så det blir lite av en chansning. Tur att ordbajseri är lite av min paradgren! Hepp, nu blir de dusch och imorron tidig uppstigning för Fredde har bjudit ut mig ett varv runt strömmen. På kvällen har jag sen bjudit med honom till gymmet!

Yxbacken
Kvällens bilder blev kass, det va för mörkt, tyvärr...

Målbilder

Publicerad 2010-02-09 22:30:19 i En vanlig dag,

Ikväll är jag riktigt nöjd; 3 anledningar!
__________________________________________________________________
1. hela vår diskussion (till uppsatsen) är klar
2. jag har fått tid för jobbeintervju på CSK!
3. fick mig ett riktigt sköna träningspass både ikväll och i morse :)
__________________________________________________________________
Kom att tänka på vilken motivation jag har för att träna (eventuellt lite inspirerad av gårdagens dokumentär: I huvudet på Anja Pärsson). Det är enligt min mening viktigt att ha en målbild, och arbeta strävande efter att nå mål. Målet med att träna benen är just nu att kunna carva snyggt i Verbiers backar och orka HELA vägen! Målet med armträningen är att skapa en grund för att om ungefär 1,5 år kandidera för ett jobb på ambulansen, då ska man bära 80+25 kg upp för trappan och ner igen. Det slutliga målet för hela kroppen är att muskelmassan ska utökas lite och med det ökar kroppens energibehov vilket resulterar i ett positivt måeende och gott resultat inför hälso coachen! Utöver målen är det så kalasskönt att få röra sig ordentligt efter en lång dag vid datorn!
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Over´n out, bäst att sova det är medicinen för kroppen!

Metoddiskussion check!

Publicerad 2010-02-08 22:49:06 i En vanlig dag,


Jag och Ola är ett enormt effektivt (skrivar)par, vi producerar och levererar i en rasande fart! Det är kul när det går bra! Just nu känns det som att vi börjar se en ljus horisont och ett slut på arbetet. Inför slutspurten söker vi nu frivilliga korrekturläsare. Intresserad av att ta del av den senaste forskningen inom en av sveriges vanligaste sjukdomar? Jag kan berätta att (i snitt) 19 kvinnor får varje dag en bröstcancerdiagnos och 7000 människor dör av bröstcancer varje år, men många över lever också. Om du inte vill läsa våra 30 sidor uppsats går det bra att skänka ditt bidrag till vidare cancerforskning nästa gång du ser en insamling. :) www.brostcancerfonden.se/ BTW sände SVT ikväll tidernas mest gripande program, ett uppföljande avsnitt av dokumentären Himlen kan vänta från 2008. Bara titeln är helt kollosal! Jag grät konstant i en timme och programmet är så tokigt men också bra (Fredde fick förse sig med hörlurar för att kunna plugga... Visst har vi en bra och stöttande relation!? JAAA jag älskar honom!!!)


Efter denna effektiva dag som sparkats igång med ett varv runt strömmen blev det matlagning och sen en runda till Ingelsta. På Bauhaus köpte vi snöskyffel för att skotta vår parkering, det blev ett bra resultat. Jag är mest nöjd med färgen, visst är den läcker för att vara snöskott!? Men den kom i två delar så jag pokeade Fredde när han låg och skottade! :P
  

Helgen gick snabbt!

Publicerad 2010-02-07 23:28:28 i En vanlig dag,


Det har inte blivit överdrivet mycket pluggat denna helg men här är städat och fint, jag hann med två biobesök, några promenader, stjärtlapps tåg och tvätteri!

Imorron väntar skola igen, det är dags för fyra uppsatsveckor med Ola, men vi ska ju ha lite semester emellan också när jag ska till Verbier! Dejligt, jag längtar så efter att få åka skidor, och vandra i Stig H Olssons spår! YouTubeade lite idag och hittade detta fantastiska klipp: no offence!

  

2010 02 06

Publicerad 2010-02-07 00:18:46 i Festligaplaner,


Vilken bra dag det var idag! Hörde ngt om en melodifestival men den skippar jag, lär inte lyckas ungå spektaklet framöver i vilket fall.

I morse var vi uppe med tuppen, jag pluggade klart dagens uppgift (förvånande snabbt) och fick sen världens väldans städryck! Yeey, ny doftar mansionen av blommigt Ajax och det är en härlig lukt!

Efter städ och lunch skottade vi loss bilen, körde fast, skottade loss igen, satte mig på motorhuven och kom till sist loss. Vi begav oss till värsta stora skid/pulkabacken, ja hujedamej vilka åk, snabbt gick det! Jag som har ett förflutet med en rejäl pulkarelaterad svanskoteskada har lite respekt men lyckas parera underlaget väl och far ner i en rusande fart ändå! Vi åkte tåget, sex pers på rad, det fick undan och det blev flera "face plants"! Nu kan vi summera att Ninas öga är blått, Stoffe fick lårkakan, Freddes rygg värker och vi andra är mest bara ömma och stela. :) 

Klockan 18 var bord bokat på Texas Longhorn, vila goa burgare! (Min serverades med side sallad och inget bröd!) Riktigt trevligt och vi fick fortsätta med det trevliga på bion när vi kollade på "Men who stares at goats". Och inte nog med det, vi fortsatte med ännu mera  trevligt på Highlander Inn med en öl (vatten för mig) och massa trevligt tjabb! Tänk vilken bra dag och så dejligt spontan! Impulsivitet är BÄST! Tack för en kalaslördag Nina, Stoffe, Bella, Linnéa, Fredde och mig själv!

Emms om träning.

Publicerad 2010-02-05 19:46:56 i En vanlig dag,


Den bästa känslan är när benen håller på att vika sig, när armarna porlar och svetten rasar ur kroppen. Känslan efter ett riktigt genomkörande träningspass är ju fantastisk! Bonusen efter allt slit är sedan den förhoppningsvis påföljande träningsvärken som molande gör sig påmind vid varje muskelkontraktion, det är hägtigt att bli stark! Jag diggar såklart verkligen längdskidlandslaget som i sin dokumentär om gröt, svett och klistervalla konstaterar att de under arbetsdagen ska ha: hög puls länge!

Denna veckan har vi (tagit det lugnt jämfört med alla landslag som finns...) gått några varv runt strömmen och börjar bli rätt bekväma i gymmet, både jag och Fredde som glatt hänkar på! Men ändå så är nog friskispass min bästa motionssort och bästa träningen man kan få, (förutom att man måste va innomhus...), MEN här i Norrpan motsvarar inte friskis mina förväntningar så jag roar mig glatt med andra alternativa träningsaktiviteter nu. Till exempel imorron blir det stjärtlappsrace vid Vrinnevibacken, den sägs vara låååång!




Pulka på Sanbyhov i söndags!


Avloppsrensartajm... tusan va rälit!


Tur man har skyddsutrustning!

Jag säger bara SNÖ!

Publicerad 2010-02-03 21:12:01 i En vanlig dag,


Även denna dagen tog slut till slut, det har varit busigt väder som har föranlett många nyheter. Här i östergötland har man stängt flygplatsen, ställt in bussar, stängt skolor och vi medborgare uppmanas hålla oss hemma. Snön rasar idogt från taket med riktiga dunsar. Vi stod bänkade som några pensionärer vid fönstret här och beskådade hjullastaren som skopade upp snödrivorna på flakbilen för att få ågon bukt med snöröjningen och göra gatorna åtminstone lite farbara bilarna körde fast en efter en ute på gatan. Enligt SMHI ligger det nu 50-75 cm! I söder kostar snöröjningen 1 miljon i timmen, några kommuners gatukontor lär få en tight budget framåt sommaren.

Dagens bästa:
http://www.blocket.se/skaraborg/Sno_skankes_25757458.htm?ca=13&w=1

Klicka för att se nästa bild

Fredde har fått EXJOBB!

Publicerad 2010-02-02 18:35:26 i En vanlig dag,


...ja det är väl dagens stora nyhet! Himla kul för honom och Rasmus som nu ska hålla på med något inom produktionslogistik och bilar. De verkar ha fått bra villkor och kommer att jobba över södra Sverige! Yey, det är en lättnad även för nerviga sambon! :) 

För övrigt gillar jag såhär produktiva dagar som denna snöiga tisdag, vi gick promenad i morse, (det var Fredde som bad om det för att bli piggare om dagarna!) sen skottade jag fram (men inte loss) bilen för att åka till City Gross och fylla på rotsaks- och kål förråden! Bilen körde duktigt fast i snövallen, tack Mr. Plogare som packat snön väl precis runt lilla Glofen!

Vidare hade vi en riktigt bra föreläsning idag om krishantering knytet till olyckor och katastrofer, intressant ämne! Och så har jag kommit på att jag genom Spotify premium kan fixa all musik jag vill ha i min lur med några enkla klick (även på semestern!)!

Maten väntar sen träning, det är kalasskönt att t.o.m ha hunnit plugga ikapp så att kvällen blir en ren njutning! ...förutom tanken på SMHI´s varning om 5-15 cm snö under det nästkommande dygnet... Det blir till att pulsa rundor några (inte längre veckor, utan nu) månader till känns det som!)

Hälsomat photosession

Publicerad 2010-02-01 21:04:24 i En vanlig dag,


Jag vill nu delge er ett axplock av de senaste tre veckornas måltider. Det handlar om hälsosam mat som tillagas utan kolhydrater. Fokus ligger på ljust kött, alltså fågel och fisk. Till standardingredienserna hör morot, kålrot, persiljerot, broccoli, blomkål, vitkål och savoykål. Efterhand blir köket med dess personal här i mansionen bättre och bättre på att tillaga delikata versioner av hälsosamma ingredienser! Håll till godo!


Ps. stor konsumtion av morötter ger gul/bruna fläckar över händer och armar, det handlar om mängder om ca 2 kg i veckan- tro mig jag vet!



Standardfrukost med perfekt semi-scrabeld ägg, sallad, avokado och bacon


Variant av frukost med keso, kalkonbacon, fin sallad och morötter


Ännu ett frukostförslag med scramlade ägg, fräsh sallad, tomat, kalkonskinka och kalkonbacon


Nyttigt mellanmål, naturell yoghurt, morötter, apelsin och kanel


Till middag serveras: laxfjäril med grön puré, sallad och wokgrönsaker


... eller Emms egna rotmos utan potatis med Freddes fjälkestadsburgare och sallad


Ytterligare en smaklig måltid består av drumsticks med ugnsrotfrukter, kokt blomkål och broccoli med sallad

 
En variant av laxen kan serveras såhär; med grönt mos, wokgrönsaker och spretig sallad


(H)emmagjord moussaka med mycket rotsaker, aboriginer såklart och köttfärs men inga potäter! 


Kyllingaben med en annan variant av rotmoset, krispsallad är favoriten i huset! 


Rökt pepparmakrill är så himla gott, speciellt med rotmos, som synes är mos och puré något av favoriterna! 


Ugnsrotsaker med rödbeta tillsammans med Freddes bästa köttefärssås är tokgott, och nyttigt och bra!

Utöver detta serveras ofta soppa, sopporna är antingen klara eller släta och kan verieras i en oändlighet och de blir så väldigt goda (men de är inte fotade för de gör sig inte så bra på bild)!


Om

Min profilbild

Emms.

Festliga planer- det är just vad det är, hela livet är ju späckat av dem!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela