Emms.

Festliga planer- det är just vad det är och här bloggas det från livet i storstan och Sveriges minsta kommun; Sundbyberg!

Alkoholiserade rasister.

Publicerad 2009-11-03 21:45:09 i Expanding Reality,


Nu vet vi hur det känns... Vi vet hur det känns att vara en minoritet, att vara främligar på en främmande plats.

Jag och Linnéa vet hur det känns att vara lite annorlunda än alla andra, hur det är att bo i ett annat land, att leva i en annan kultur med två olika språk i huvudet då man har sitt modersmål i tankarna och ett annat språk att tala. Under våra månader här i England har vi fått anledningar att sakna många delar av Sverige, men vi har också fått glädjas åt många nya erfarenheter och upplevelser. Mycket har varit positivt men inte allt...

Två gånger, senast idag vid bussen, har vi blivit totalt överumplade då vi stått och pratat (på svenska), vi har kollat på varandra och undrat vad det var vi just hört... Någon bakom oss pratade om "utlänningarna som borde åka hem och inte vara här". Vi förstod att vi var de omtalade. Förstår ni känslan? - Vi är inte välkomna här, vi är oönskade och de saker de påpekar är sånt som vi inte kan ändra på ex. vårt modersmål, vår engelska dialekt och vår hud/hårfärg.

Förra veckan vände sig en dam om på bussen och sa "shut up or speak proper english!" Vi vet båda att de kommentarer vi fått inte är riktade till oss som personerna Emma & Linnéa, utan till några de råkar se som är annorlunda dem själva. Några de betraktar som "utlänningar". Vi varken kan eller vill göra något åt den skillnaden de ser hos oss eftersom vi är studenter som gästar England en viss tid och anser oss ha rätt att prata vilket språk vi vill. I situationen är man ganska hjälplös, förstår ni känslan av att vilja sjunka genom jorden för en stund...? Antagligen har dessa männsikor en ganska bister syn på livet och har inte förmågan att känna empati eller bemöa sina medmänniskor med respekt.

Nu vet vi iallafall hur det är att känna sig ovälkommen och avvisad på grund av sin etnicitet, sitt ursprung. En erfarenhet rikare som jag inte trodde jag skulle bli i England år 2009, i Europa, så nära Sverige men ändå så långt borta!


(Såklart är de andra 99,5 % av alla människor vi möter här vänliga och hjälpsamma!)



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emms.

Festliga planer- det är just vad det är, hela livet är ju späckat av dem!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela