Emms.

Festliga planer- det är just vad det är och här bloggas det från livet i storstan och Sveriges minsta kommun; Sundbyberg!

Ta hand om dig.

Publicerad 2009-03-19 17:05:29 i Expanding Reality,



I
dag är åttonde VFUdagen avklarad, fjärde denna veckan, bara en kvar. Så skönt att helgen närmar sig, det är tur man har lite tid att vila upp sig på, blir så sleten av dessa tidiga mornar! Denna helgen ska bli extra kul eftersom vi får skånebesök, det är alltid trevligt när det händer något, och man ses ju inte så himla ofta!

Var på  föreläsning under lunchen idag, den hette Stroke på ViN, mycket intressant att lyssna på (hehe det var jag & Dennis som syrre-studenter och sen ett gäng överläkare...).

Det är bäst att hålla koll på blodtrycket, det ska va under 140 annars är man illa ute... Tidigare var det ok att ha uppåt 180 i systoliskt tryck men det är tur man (forskarna) bli klokare med åren och ser vad det för med sig! Trycket stiger beroende på att hjärtat får pumpa hårdare för att få ut blodet i hela kroppen (även till kanterna) det kan bero på att kärlväggarna stelnat (åldersbetingat) eller förträngts (relaterat till blodfetter- dåliga vanor). Det höga trycket på kärlväggarna sliter på dem, de blir sköra och med höga blodfetter bildas plack av att kolesterol som trängt in i väggen och reagerat med toxiner där och gör väggen ännu skörare. Det är då lätt att en bit kärlvägg lossnar, det blir ett sår och bildas ungefär som en sårskorpa, den fibriniseras/lagas men blir stelare än förut och det blir en förträngning i kärlet, blodet får svårare att passera, trycket stiger och den onda processen är sluten... (Utdrag av höstens tenta, jag kom ihåg typ allt från huvudet!)

Ni kanske tycker: haha, it only happens at you tube där klippet är hämtat i från, MEN denna processen startar i själva verket redan i 20års åldern, så SE UPP! - Förresten, det är rena nöjet att youtubea såna klipp man kan hitta filmer om allt, vi brukar ha dem när vi tentapuggar också (med viss källkritik!) kul hobby va?!





När det gått så långt gäller dett att köra HLR, och snabbt få acetylsalisyra, och sedan gå in genom ljumsken och spränga bort hindret mha en ballong, typ!


Kommentarer

Postat av: Fredrik

Publicerad 2009-03-19 17:08:24

Hmm, jag som trodde att fett smorde så att blodet glider lättare..

Postat av: Carina

Publicerad 2009-03-19 22:36:54

Känns bra att jag börjat med hälsoprojektet. Jag har lågt blodtryck....det är väl bättre än högt ;)Nu är det protein och grönsaker i massor som gäller....inga snabba kolhydrat......;)

Postat av: Marie

Publicerad 2009-03-20 09:26:51

Japp nu kommer vi!!! Kul ska det bli ses sen kram Marie

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emms.

Festliga planer- det är just vad det är, hela livet är ju späckat av dem!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela